Živé pivo
Čo to živé pivo vlastne je
Živé pivo je remeselné pivo z tzv. mikro-pivovarov. Z domácich pivovarov. Remeselných. Vo väčšine prípadov ide o nefiltrované a nepasterizované pivo. Varí sa tradičným spôsobom z prvotriednych surovín a neobsahuje žiadne umelé pridané látky. Naopak, je plné živín a vitamínov, ktoré v kvalitnom pive majú byť. Tieto nezávislé pivovary pri varení piva experimentujú, využívajú rôzne druhy chmeľov, rôzne slady, kvasnice a používajú tú najkvalitnejšiu vodu, čo je základom úspechu. Pri nových pivách riskujú, že pivo nebude chutiť. Spoliehajú sa na svoj inštinkt. Svoje chuťové bunky, ktoré fungujú inak ako pri varení dobrého obeda. Pri varení piva dochádza ku istým chemickým procesom, s ktorými sa pri bežnom varení nestretneme, preto je to podľa nás častokrát doslova mágia navariť skvelé pivo :)
Živé pivo to avšak v predajniach Beer Station voláme nielen preto, že v procese výroby nedochádza k pasterizácii a filtrácii, ale aj preto, že ho čapujeme unikátnou technológiou Pegas, vďaka čomu neprichádza do kontaktu so vzduchom a je čapované použitím pivoplynu, čím si zachováva svoju chuť. Doma to pivo chutí ako čapované pivo a vydrží pri uchovaní v chlade aj niekoľko týždňov.
Ked som prvýkrát varil s priateľmi doma pivo, tak som aj na vlastnej koži okúsil, prečo sa to pivo volá živé. Nešlo ani tak o proces varenia, ako skôr o to, že pivko, ktoré nafľaškujeme chutí stále inak. Prvé testovacie chutilo inak ako to po 2-3 týždňoch a aktuálne (19.1.2019) mám ešte 2x 1 liter tohto pivka v chladničke a opäť bude chutiť inak. A možno už nebude. Možno bude skazené. A o tom to je. To pivo má svoj život. Svoj reálny život. Nie je pasterizované a tak aj po zohriati piva v pohári pri izbovej teplote to pivo chutí inak pri prvom napití ako pri tom poslednom. Inak chutí v zime a inak v lete. Proste si žije svoj život a my sme za to radi. Každý mikropivovar má svoj príbeh, taktiež každé pivo. A to pivo, čo nájdete v regáli je pivo mrtvé. Pre mňa osobne. No koment.
Ako hovoria pivari: "Daj Boh šťastia"